Vorige week kregen we via e-mail ongevraagd een offerte toegestuurd voor het ‘jaarlijks onderhoud’ van een onlineadvertentie op internetgemeentegids.be. Hierin wordt gevraagd om naam en factuurgegevens door te sturen. Deze mail vonden we meteen verdacht en we willen jullie dan ook waarschuwen om niet in te gaan op deze oplichterij. Wees steeds alert en waakzaam!
Hieronder alvast een voorbeeld van de mail die wij zelf toegestuurd kregen:

Oplichters
Vorig jaar waarschuwden verschillende gemeentes hun inwoners al voor deze e-mail. Ze meldden dat de Internet Gemeentegids niets te maken heeft met de online ondernemersgids op de gemeentelijke website. Een vermelding bij gemeentes zelf is immers zo goed als altijd gratis.
Deze oplichtingstruc is hoogstwaarschijnlijk een weerkerend fenomeen. Op Google vind je namelijk al heel wat waarschuwingen terug voor frauduleuze praktijken van Internet Gemeentegids. Dit vals bedrijf gaf een vals adres op en een telefoonnummer die niet in gebruik is op. Verder melden ze zelf dat ze in 2009 werden opgericht, maar de domeinnaam is nog maar actief sinds juli 2017. Allemaal zaken die de alarmbellen doen rinkelen er overduidelijk op wijzen dat het hier over oplichters gaat!
Trap niet in de val
Het is erg belangrijk om niet in te gaan op deze of gelijkaardige mails. Hoe je kan achterhalen of je met oplichters te maken hebt?
- Wanneer er ongevraagd contact wordt opgenomen, is dat zelden een goed teken. In dit geval gaat het over een offerte die nooit iemand heeft opgevraagd en dat is vreemd. Als je het bedrijf niet kent, heb je geen enkele reden om er vertrouwen in te hebben.
- Als er veel geld mee gemoeid is. Deze oplichters vragen 195 euro per jaar exclusief btw. Dit bedrag zal zonder opzegging jaarlijks verschuldigd zijn. Vermeldingen bij gemeentes zelf zijn meestal gratis.
- Wanneer de oplichters je willen opjagen en een strakke timing geven. Ze verwachten binnen de 72 uur een antwoord, snel beslissen dus! Zo proberen de oplichters je een gevoelsmatige beslissing te laten maken. Voor je je kan bedenken moet alles geregeld zijn. Laat je dus niet met je rug tegen de muur zetten.
- Fraudeurs proberen hun mails persoonlijk te maken door deze te ondertekenen met voor- en achternaam. Zo proberen ze vertrouwen te winnen.
Een gewaarschuwd man is er twee waard!
Wat te doen als je er toch al bent op ingegaan?
Wat moet je doen als je per ongeluk toch op deze oplichtingstruc bent ingegaan?
Je kan best niet betalen en alle verdere betalingen stopzetten. Je kan daarnaast een betwisting van de facturen opsturen. Zeg hierin dat je verkeerde informatie hebt gekregen. Tenslotte kan je steeds een klacht indienen via het meldpunt van de FOD Economie. Dit zal er jammer genoeg niet voor zorgen dat je je geld terugkrijgt, maar op deze manier kan jij wel voorkomen dat anderen dezelfde fout maken en zal er actie ondernomen worden.
Heb je nog vragen hierover of kunnen we je ergens mee verder helpen? Aarzel niet om ons te contacteren!